Wat is rechtrichten?

Je paard loopt scheef, probeer hem recht te rijden!” Iedereen heeft dit wel eens gehoord. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Bij het rechtrichten van het paard gaat het er niet om, om hem strak tussen je been en teugels ‘recht’ te rijden. Rechtrichten is geen quick-fix, maar een weldoordacht jarenplan.

Ieder paard is, net als elk mens, scheef en heeft een voorkeurskant. Zolang de paarden alleen maar in een weiland staan en niet door ons gebruikt worden (welke vorm van sport dan ook) heeft het paard totaal geen last van deze scheefheid. Maar je kan je voorstellen dat als wij er, bijvoorbeeld, op gaan zitten (met onze eigen scheefheid) en wij helpen het paard niet om in balans te komen, de scheefheid erger wordt en dit tot overbelasting en blessures kan leiden.

Door je paard eerst vanaf de grond te trainen in het rechtrichten kan je de scheefheid reduceren en (rug)spanning en overbelasting voorkomen, zodat er in de verdere training (als je gaat rijden) geen problemen ontstaan.

Een rechtgericht paard loopt in balans. Dat wil zeggen dat hij alle vier zijn benen gelijk belast en de buigingen zowel naar links als rechts even goed en makkelijk kan. En dit wil je graag als je erop gaat zitten, want daarmee is het paard beter in staat om ons te dragen.

Neem contact op

Contact