Wat is grondwerk?

Niets is leuker dan met je paard bezig zijn, toch? Maar je hoeft niet altijd op zijn rug te zitten om samen bezig te zijn. Sterker nog; wil je een goede band opbouwen met je paard, dan is het goed om ook naast elkaar samen bezig te zijn. Dit doe je door grondwerk met je paard.

De term houdt eigenlijk niets anders in dan op de grond met je paard bezig zijn. Longeren valt hier bijvoorbeeld onder maar ook vrijheidsdressuur, rechtrichten of natural horsemanship. Het laatste betekent letterlijk vertaald “natuurlijke band tussen mens en paard” en is een mooie manier om met je paard te communiceren. Waar in het verleden vaak dwang werd gebruikt om een paard te laten doen wat van hem werd gevraagd; wordt tegenwoordig steeds meer gewerkt vanuit wederzijds begrip en vertrouwen en het “spreken van dezelfde taal”. Deze taal is lichaamstaal, gebruik maken van het natuurlijk gedrag van een paard en beloning. Veel paardvriendelijker dus!

De relatie met je paard verbeteren

Om de band tussen jou en je paard sterker te maken, kun je oefeningen vanaf de grond doen. Je leert je paard te reageren op je lichaamshouding maar leert zelf ook beter de taal van je paard te spreken. Op deze manier creëer je vertrouwen en wordt de communicatie beter. Door verschillende oefeningen te doen kun je ook nog eens de gehoorzaamheid én soepelheid van je paard verbeteren (rechtrichten). Door een betere communicatie vanaf de grond en een soepeler (recht gericht) paard wordt de samenwerking, dus ook het rijden, nog veel fijner en beter.

Neem contact op

Contact